Lämning/Hämtning på trappan…

Vi känner att vi behöver lyfta frågan hos er föräldrar gällande vår rutin med att ha en föräldrafri förskola vid lämning och hämtning.

Många av er föräldrar har gett oss positiv feedback och är mycket nöjda med att vi tar emot ute på trappan, att barnen upplever detta som positivt och att det är för barnens bästa. Vad vi fått till oss är att det blir snabba överlämningar när man har bråttom på morgonen och att det är skönt att vi sköter av och på klädningen av ytterkläderna både på morgonen och eftermiddagen. De flesta av er har en stor förståelse för att barnens arbete på avdelningen inte blir störd och att barnen slipper se massa avsked med andra föräldrar när lämning och hämtning sker på trappan vilket vi tagit till oss. Dessutom ser många av er föräldrar till de äldre barnen hur detta gynnar deras självförtroende och ger en bra förberedelse inför skolan.

Vi arbetar efter våra styrdokument och sätter alltid barnens bästa i fokus. Allt började när Covid 19 kom och vi var tvungna att följa de restriktioner som gällde.

Tyvärr är ju covid-19 inte riktigt över än och vi följer fortsatt de råd vi fått av Smittskydd i västra Götaland för att hålla oss friska och hålla smittan borta från förskolan så mycket vi kan. Det vi har sett och diskuterat är att en stor smitta sker genom att ha en ”Öppen dörr” och vi ser en stor förbättring genom att inte låta föräldrar komma in.

Jag har fått frågan om det finns föräldrar som gärna vill komma in på förskolan just på eftermiddagen och hämta sitt barn för att få mera inblick b l a vad barnen har på hyllan. En del kanske upplever att det var “bättre förr” när man fick komma in på förskolan och att det gav större inblick i verksamheten. Skulle vi nu ändra våra rutiner är det bra att känna till att i så fall kommer vi inte tillåta att man som förälder kommer in på avdelningen utan överlämningen sker i hallen (ni kommer fortsätt behöva ringa till avdelningen och meddela när ni är här) och vi kommer inte ta på era barn ytterkläderna och packa väskorna utan detta får man sköta själv. Efter önskemål vill vi höra vad ni tycker gällande detta och att alla som önskar ska få säga sitt. Men vi vill ändå få fram att detta är inte för barnens bästa enligt oss.

Vi kommer självklart fortsätta med vår föräldrasamverkan och erbjuda våra drop in kaffe, sommarfest och bjuda in till föräldramöte med fokus på Workshops.  Vi kommer även erbjuda utvecklingssamtalen till våren här på förskolan om ni önskar detta. (Vill man får man självklart fortsätta ha samtal via telefon)

Pedagogerna försöker alltid hjälpa till när föräldrarna önskat kolla barnens korgar och extra kläder genom att ta ut detta på trappan på eftermiddagen.   Vi vill vara tillmötesgående och självklart hjälper pedagogerna till när det är något som ni behöver på avdelningen.

Vore tacksam för svar (räcker med korta svar )från alla er föräldrar för att vi sedan ska kunna ta ett majoritetsbeslut, skicka svar till  ulrika@montessorismultronstallet.se

Previous

Next

11 Comments:

 • Evelina Thyne

  Eftersom inlägget ovan lyfter frågan utifrån det positiva med att lämna/hämta ute och sedan tar upp de negativa aspekterna som det skulle innebära med att ändra rutinen (att vi föräldrar måste packa väskan, klä på våra barn själva och att det inte skulle vara det bästa för barnen osv.) så vill jag lyfta frågan från andra hållet här:

  För mig är en ”öppen dörr” något positivt och fint, att som förälder känna sig välkommen in i det hus där ens barn går på förskola borde vara en självklarhet. Jag vill kunna gå över tröskeln utan att känna att jag gör något fel. Barnens bästa kan, enligt mig, inte uppnås genom att separera och inte tillåta föräldrar i huset. Att få en snabb lämning pga stress på morgonen, att slippa klä av och på sitt barn känns mer som att det är för de vuxnas bästa. Barnens bästa uppnås tillsammans med föräldrar som tar sig tid och med en bra inblick i verksamheten.

  Som ni skriver att några tycker det var bättre förr, så håller jag med. När vi hade storebror hos er kunde vi vid hämtning se hur han pysslade/lekte med någonting innan han upptäckte att vi var där och det var så fint att se vilka material han använde och vilka han lekte med. Lite småprat med andra föräldrar i tamburen kanske inte verkar så märkvärdigt, men det ger ett ansikte på vem som är vem och en annan samhörighet. Under tiden barnen klär på sig går det att se bilder och namn på de andra barnens krokar och kanske byta telefonnummer med någon förälder de skulle kunna träffa och leka med på fritiden.

  Jag skulle tycka det vore trevligt att höra vad fler av er föräldrar tycker här, men bara för dem som vill såklart.

  / Jacks mamma Evelina

 • Sandra Wall

  Som med det mesta finns det för- och nackdelar med lämning på trappan också och under vissa tider kan barnen säkert uppleva en viss stress när det inte är just deras förälder som kommer. Men jag vet också hur stolt och roligt min dotter tycker det är att få visa vad hon gör på dagarna, vilka hon leker med eller var någonstans hon hänger sin jacka.

  Som förälder känner jag mig utelåst från en oerhört stor del av mitt barns liv. Att hon är med på en bild på hemsidan en gång i månaden räcker inte för att jag ska kunna få insikt/känna delaktighet i mitt barns utveckling i skolmiljön.

  Jag tycker det känns väldigt svart eller vitt just nu och jag är ju övertygad om att det går att hitta lösningar som kan vara för det bästa för både barn, pedagoger och föräldrar.

  Gå gärna ut med att det finns information på hemsidan så att alla nås av den.

  /Ruts mamma

 • Ja denna fråga kan man verkligen ha helt olika åsikter i och jag delar gärna med mig helt transparant i hur våran vardag är o varit.
  och då har vi haft barn på montessori sedan 2015!
  Om jag tittar från vårt barns perspektiv så är det bara till en stor fördel, från dag 1 när denna regel kom så blev Selma en stor tjej, gick in med väskan o vi skulle knappt följa till trappan.
  innan så va selma gnällig och vägrade släppa sin pappas och dom fick kämpa för att ta av kläder o de va alltid tårar när han lämnade. ( vilket resulterade i en frustrerad o ledsen Selma och en pappa som kände sig värdelös som lämnade ett ledset barn samt en mycket stressad pappa som kom försent med stora syster till skolan)

  vid hämtning så är eftermiddagarna så fantastiska, man själv är trött efter jobbet och man vill bara hem o vara med sina barn, och då stå i 30 minuter o vänta på att de ska målas klart eller kämpa med att få på kläder känns för mig inte heller så stärkande för mitt o mitt barns förhållande, nu får jag ut ett barn som är glad och ivrig att berätta om sin dag o vi får en lugn o mysig stund i bilen att starta eftermiddagen med.

  En till sak som nämns ovan om att andras barn blir ledsna så måste jag säga att de har varit jobbigast för mig vid lämning, då jag har många nära vänner som har barn på förskolan så har de varit jobbigt för dessa barn och mig när dom sett mig komma in, eftersom dom känner mig väl och då blir ledsna igen över deras föräldrar. (där med vill jag visa respekt för deras barn o försöka hålla mig undan)

  Angående insikten i verksamhete, och mitt barnsvardag så anser jag att jag har fått bättre inblick.
  Tidigare upplevde jag att de va stökigt vid hämtning o att pedagogerna inte riktigt hade tid att hinna prata, nu varje dag när jag ringer och säger att jag är på väg och dom kan skickas ut henne hinner jag fråga hur det varit o vad dom gjort, utan att Selma står o tjatar.
  (För oss är hämtningen extra viktig att vi kan prata med pedagogen i lugn och ro då vårt barn ibland behöver få mediciner av personalen så måste detta rapporteras till oss noggrant.
  Sen så litar vi ju till fullo på att pedagogerna meddelar mig som förälder om något viktigt eller avvikande har hänt.

  Sen ang smitt spridning: Covid-19 är fortfarande inte över och kan ärligt säga att jag är inte så sugen på att trängas med alla föräldrar i tambur och kapprum som kommer fram massa olika arbetsplatser ännu.

  kram Jessica Selmas mamma

 • Johannes Räftegård

  Hej! Nuvarande system har varit sedan Helmer började på förskolan, så vi har inte upplevt något annat. Med det sagt tycker vi att det fungerar väldigt bra för våra barn både vid hämtning och lämning, och för vår del hoppas vi att det fortsätter på samma sätt framöver.

  Ida och Johannes, Helmers och Sallys föräldrar

 • Henrik Alfredsson

  Hej

  Länken till mailadressen fungerar ej.
  Ser ut som ett extra “s” letat sig in i “montesssori” vilket visar sig i mailadressen efter man klickat på länken.

  //
  Henrik

 • Sandra Olsson

  Hej!
  I detta läge handlar det om enskilda åsikter och alla får tycka som man vill och inget fel med det.
  Vad som känns bäst för sitt/sina barn som förälder är upp till var och en. Jag anser inte att man är en frånvarande eller en oengagerad förälder beroende på hämtning/lämning på förskolan (finns fler tillfällen att ta igen det).
  Vilket fall så har nuvarande system funkat bra för mig och min familj.
  Hoppas vi finner en lösning så alla kan bli nöjda.

 • Hej!

  Behöver det vara antingen eller? Alla barn är olika och i olika faser. Just nu fungerar det bra för oss men hade ni frågat för ett halvår sen fungerade det inte alls. Om man ändå ska ringa utanför eller i hallen kan väl var familj komma fram till vad som är bäst? När vi hämtar är oftast barnen ute och jag hade tyckt det var bra om man någongång fick springa upp och kolla hyllan med vantar och mössa eller hämta något som är missat i väskan utan att ta den tiden från er. Att barnen får packa sin egna väska är ju jättebra övning för dom men ibland blir saker missat. Självklart är det också olika beroende på vad man har för ålder på sitt barn

 • Vi tycker avlämning och hämtning fungerar jättebra som vi gör nu.
  Vi har inte upplevt nåt annat, men gillar effektiviteten i det.

  Sebastiens föräldrar Kate & Daniel

 • Amanda Apelberg

  Hej!

  Jag är inne på det Anneli skriver. Olika rutiner fungerar vid olika perioder för barnen och för olika barn.

  Jag upplever att lämningen vid trappan fungerar för oss just nu men har också känslan av att vara ”portad” från förskolan. Ibland kan det vara bra att komma in och kolla påsen och vilka kläder som saknas så slipper pedagogerna ha koll på det.

  Tror absolut det går att komma fram till något som passar de flesta. Kanske att vi föräldrar får komma in en dag i veckan och hämta/kolla påsen osv.

  /Arvids och Maltes mamma

 • Fredrik Törn

  Vi har bara haft rutinen som är nu med Max men tycker det funkar fint, upplever inte att vi är “portade” från förskolan och vi fortsätter gärna på samma vis i framtiden.

Lämna ett svar