Vi får jättemycket frågor främst kring återgång efter sjukdom, men även när barnen kan vara på förskolan i samband med förkylning/sjukdom.
Nu har vi pedagoger diskuterat väldigt mycket kring detta. Det är inte helt lätt att alltid ta rätt beslut då vi inte har någon utbildning gällande barn och sjukdom. Vill också säga att barn ska bli sjuka då de behöver bygga upp sitt immunförsvar, men man kan ”kapa” tiden vid sjukdom samt hur sjuka de blir.
Höstens hosta/feber/förkylningar har gått runt, runt och vi har samlat en del tips som vi vill dela med oss av som vi tror gynnar barnen till att stå emot ”baciller” bättre och bli friskare.
Först ska man såklart vara frisk och vid feber haft minst en feberfri dag. Vid magsjuka gäller 48 timmar efter sista kräkning/diarré. Vid andra sjukdomar pratar ni med BVC, läser på 1177 och stämmer av med oss pedagoger.
När man räknas som frisk behöver barnet komma i balans för att orka vara i förskolan. Och vad menar vi med det? Frågor man kan ställa sig då är: Äter barnet som vanligt? Sover barnet som vanligt? Orkar barnet leka som vanligt?
Har du provat att barnet varit ute som vanligt? Förkyld utan feber är också tufft.
Är man tveksam, då är man hemma!
När barnet är i balans, kommer den så OTROLIGT viktiga återhämtningen. Vår samlade erfarenhet säger samma sak: en bra återhämtning stärker barnet som då inte blir lika mottaglig för nästa ”omgång” av baciller. Barnet blir alltså inte lika lätt sjukt igen, och igen, och igen, då de har fått mer motståndskraft och den nya sjukperioden blir kortare.
Barnen ska orka och inte vara ledsna på förskolan. Barnen behöver er föräldrar mer än oss, om ni återigen är osäkra på om barnet börjar bli sjukt eller verkar påverkat på något sätt så stanna hemma, barnet missar inget, utan är då i större behov av att vara hemma än att inte orka delta på förskolans aktiviteter, detta gäller även om barnet inte sovit som vanligt. Slutligen vill vi meddela att vi pedagoger också blir sjuka och behöver vara hemma tills vi orkar att återgå, vilket då leder till nya vikarier och barnen och verksamheten blir påverkade av detta.
Väl mött Smultronstället!